Παγκόσμιο κίνημα συμπαράστασης στις Ελληνίδες καθαρίστριες

Posted on Updated on

Τα «κόκκινα γάντια» των καθαριστριών γίνονται σύμβολο αντίστασης ενάντια στη λιτότητα, τα μνημόνια, τις απολύσεις και την ανεργία. Συνδικάτα απ’ όλο τον κόσμο, οργανώσεις και κινήματα δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στις 595 αγωνιζόμενες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών. Η 20η Σεπτέμβρη έχει οριστεί ως Διεθνούς Αλληλεγγύης και τα μηνύματα υποστήριξης φτάνουν κατά δεκάδες, ενώ προγραμματίζονται και σειρά εκδηλώσεων – παρεμβάσεων. 

Το πολύμορφο γαλλικό κίνημα στο πλευρό των 595 καθαριστριών

Μετά από την Καταλονία και τη Βρετανία, το οδοιπορικό μας στο παγκόσμιο κίνημα συμπαράστασης στις Ελληνίδες καθαρίστριες μας φέρνει σήμερα στη Γαλλία. Το πρώτο πράγμα που χτυπάει εδώ στο μάτι είναι το πολύ ευρύ φάσμα οργανώσεων και ευαισθησιών που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης. Εργατικά συνδικάτα συνεργάζονται με φεμινιστικές και οικολογικές συλλογικότητες, αλλά και με κινήσεις πολιτών, κοινωνικά κινήματα και αριστερά πολιτικά κόμματα διαφορετικών προσανατολισμών και κινητοποιούνται –όλοι και όλες μαζί- στο πλευρό των 595 καθαριστριών όχι μόνο στο Παρίσι αλλά και σε πολλές άλλες γαλλικές πόλεις.

2014-09-18 02 tract 20 sept menage grece

Συγκεκριμένα, στη Μασσαλία η συγκέντρωση είναι για τις 20 Σεπτεμβρίου μπροστά στο ελληνικό προξενείο. ΣτηΤουλούζη, επίσης στις 20 Σεπτεμβρίου στη κεντρική πλατεία της πόλης, καθώς και στη Γκρενόμπλ, μπροστά στο εκεί ελληνικό προξενείο. Όσο για τη Λιλ, η διαδήλωση στη μεγάλη πλατεία το απόγευμα της 20ηςΣεπτεμβρίου, συνιστά ήδη σημαντικό γεγονός καθώς σε αυτήν καλούν δεκάδες συνδικάτα, κινήματα, κοινωνικά δίκτυα και κόμματα της αριστεράς και από τις δυο πλευρές των γαλλοβελγικών συνόρων.

Και το Παρίσι; Στη πραγματικότητα, η διεθνής κινητοποίηση αλληλεγγύης στις 595 καθαρίστριες μας εγκαινιάστηκε στο Παρίσι στις 3 Σεπτεμβρίου με μια διαδήλωση μπροστά στην έδρα του ΔΝΤ, την ώρα που γινόταν εκεί η συνάντηση της Τρόικα με την ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτή την (πάντα ενωτική) συγκέντρωση/διαδήλωση μετείχαν όλα –χωρίς εξαίρεση- τα κόμματα και οι οργανώσεις της γαλλικής αριστεράς, κοινωνικά κινήματα και φεμινιστικές οργανώσεις, η Συνδικαλιστική Ένωση Solidaires, καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Παρισιού. Στο ενωτικό κάλεσμα διαβάζουμε ότι η διαδήλωση γίνεται «για να καταγγείλουμε τις ευθύνες της Τρόικα, της ελληνικής και γαλλικής κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πολιτικές λιτότητας και την πληρωμή των άνομων και απεχθών χρεών, αλλά και για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στις 595 καθαρίστριες που παλεύουν ενάντια στην απόλυσή τους και στις πολιτικές της Τρόικας». 

Αφρικανές προς Ελληνίδες: Μην το βάζετε κάτω

Εντύπωση προκάλεσε η συμμετοχή σε αυτή τη διαδήλωση των Αφρικανών καθαριστριών του παρισινού ξενοδοχείου Louvre, που έγραψαν ιστορία το 2012 με τη νικηφόρα απεργία τους, που έγινε μάλιστα ταινία που προβάλλεται αυτές τις μέρες στη γαλλική πρωτεύουσα.  Το ιδιαίτερης αξίας μήνυμα της αλληλεγγύης τους στις 595 Ελληνίδες συναδέλφισσές τους, περιέχεται στο μικρό βίντεο που μπορείτε να παρακολουθήσετε[

embed]http://https://www.youtube.com/watch?v=tgs0Akq2SJQ[/embed]

Σε όλες αυτές τις γαλλικές κινητοποιήσεις, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν τα συνδικάτα SUD, που μαζί με τη γαλλική ΟΛΜΕ (FSU), συσπειρώνονται στη συνδικαλιστική ένωση Solidaires. Στο μήνυμα που απευθύνει στις 595 καθαρίστριες, η Εθνική Γραμματέας των Solidaires Βερβέν Ανζελί τονίζει ότι «οι καθαρίστριες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν σήμερα την ίδια απειλή που αντιμετωπίζει η απασχόληση και το εισόδημα πάρα πολλών ανθρώπων στην Ευρώπη που υφίστανται τη λιτότητα και τις πολιτικές  εξασφάλισης των συμφερόντων των τραπεζών, των καπιταλιστών και της ολιγαρχίας». Και το μήνυμα καταλήγει ως εξής: «Η διεθνής αλληλεγγύη είναι το όπλο των εργαζομένων, είναι το όπλο των λαών. Για το δικαίωμα των 595 καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών να διατηρήσουν την εργασία και το μισθό τους, διεθνής αλληλεγγύη!»…

Κλείνοντας το σημερινό σημείωμα, κάνουμε ένα άλμα πάνω από τη Μεσόγειο για να πάμε στο Ραμπάτ του Μαρόκου όπου αύριο το πρωί τα συνεργαζόμενα κινήματα ATTAC και CADTM θα επισκεφτούν την ελληνική πρεσβεία για να επιδώσουν το ψήφισμα αλληλεγγύης τους στις 595 Ελληνίδες καθαρίστριες. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτοί οι αγωνιστές και αγωνίστριες, που υφίστανται τα πάνδεινα από το αυταρχικό καθεστώς της χώρας τους, μετάφρασαν στα αραβικά και διακινούν τόσο στον αραβικό κόσμο όσο και στη Μαύρη Αφρική το κάλεσμα για τη διεθνή ημέρα αλληλεγγύης στις 595 καθαρίστριές μας.

Τα μεγάλα βρετανικά συνδικάτα αλληλέγγυα

των 595 καθαριστριών

Η αφίσα που καλεί στη διαδήλωση στις 20 Σεπτεμβρίου μπροστά στο Hellenic Centre στο κέντρο του Λονδίνου, κυκλοφορεί εδώ και πολλές μέρες. Όπως θα συμβεί και αλλού, έτσι και στη διαδήλωση του Λονδίνου, οι διαδηλωτές καλούνται να φορούν τα κόκκινα γάντια των καθαριστριών και να κραδαίνουν τον επαγγελματικό τους εξοπλισμό!

Αυτό που ξεχωρίζει όμως, στη βρετανική κινητοποίηση αλληλεγγύης είναι η συμμετοχή του οργανωμένου εργατικού κινήματος, των μεγάλων βρετανικών συνδικάτων. Έτσι, πέρα από την υπόσχεση της Γενικής Γραμματέα της Συνομοσπονδίας Εργατών TUC  Frances O’Brady να στηρίξει τον αγώνα των Ελληνίδων καθαριστριών, και ενώ συνδικάτα από όλη τη χώρα, ακόμα και από τη Βόρεια Ιρλανδία όπως συμβαίνει με το συνδικάτο CWU των εργαζομένων στις επικοινωνίες, στέλνουν μηνύματα αλληλεγγύης και υπόσχονται δράσεις υποστήριξης στις επόμενες μέρες, αξίζει να σταθούμε λίγο στη «διακήρυξη αλληλεγγύης» του συνδικάτου UNITE που υπογράφει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του Λιν Μακ Κλάσκι.

Η σημασία αυτής της διακήρυξης έγκειται καταρχήν στο ότι προέρχεται από ένα συνδικάτο, που δραστηριοποιείται στη Βρετανία, στην Ιρλανδία, στις ΗΠΑ και στη Καραϊβική, και που  έχει πάνω από 3 εκατομμύρια μέλη. Είναι όμως, το περιεχόμενο της που εντυπωσιάζει καθώς δεν περιορίζεται σε κάποιες καθιερωμένες φράσεις συμπάθειας και υποστήριξης. Αφού περιγράφει με στοιχεία τα δεινά που έχουν επιφέρει στον ελληνικό λαό  οι «πολιτικές λιτότητας της Τρόικας και της κυβέρνησης Σαμαρά», καταγγέλλει «τις απειλές και την εκφοβιστική κυβερνητική προπαγάνδα…καθώς και την αστυνομική βία που αντιμετωπίζουν καθημερινά αυτές οι γυναίκες».

Και η διακήρυξη καταλήγει: «Το UNITE χαιρετίζει τις δράσεις των αδελφών μας στην Ελλάδα που αρνούνται να το βάλουν κάτω και συνεχίζουν τον δημόσιο καθημερινό αγώνα τους, και ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των κοινωνικών κινημάτων και συνδικάτων σε όλη την Ευρώπη ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τη δικαστική απόφαση που επαναφέρει αυτές τις γυναίκες στις εργασίες τους».
Η διεθνής καμπάνια αλληλεγγύης στις 595 Ελληνίδες καθαρίστριες ξεκίνησε και οφείλει πολλά στα συνδικάτα – και κυρίως, στην Εργατική Συνομοσπονδία Intersindical – και τα κινήματα της Βαλένθια και γενικότερα της Καταλονίας, μιας περιοχής της Ευρώπης που αντιστέκεται μαχητικά στις νεοφιλελεύθερες, καταστροφικές πολιτικές.

Πρώτα από την Καταλονία

Η αφίσα  που καλεί (στα καταλάνικα) σε «σκούπισμα» των Σαμαρά – Βενιζέλου και  διπλή διαδήλωση στις 22 Σεπτεμβρίου, το πρωί στο ελληνικό προξενείο και το βράδυ στη μεγάλη πλατεία μπροστά στο δημαρχείο της πόλης, υπογράφεται από την «Πορεία της Αξιοπρέπειας» που συσπειρώνει όλα τα κινήματα, τα μαχητικά συνδικάτα και τα κόμματα της Αριστεράς.

Φυσικά, όπως τείνει πια να γίνει κανόνας στη σημερινή Καταλονία και όλη την Ισπανία,οι διαδηλώσεις είναι αυστηρά ενωτικές…γεγονός που όμως δεν εμποδίζει κανέναν να βγάλει και τις δικές του αφίσες, όπως συμβαίνει με αυτή της αναρχοσυνδικαλιστικής συνομοσπονδίας CGT.

Μπορεί οι φεμινίστριες της Παγκόσμια Πορεία Γυναικών της Βαλένθια  να μην έβγαλαν αφίσα, αλλά το μήνυμα που συνοδεύει την «υποστήριξη και την αλληλεγγύη» τους στις καθαρίστριες μας είναι εύγλωττο και γραμμένο με κεφαλαία: «Εμπρός συντρόφισσες. Μαζί μπορούμε!!!!»

Τέλος, μια ιδέα για τις διαστάσεις που έχει πάρει στο Ισπανικό Κράτος η καμπάνια αλληλεγγύης με τις «δικές μας» 595 καθαρίστριες δίνει και το γεγονός ότι διαθέτει και Facebook! Κάντε κλικ στο Limpiadoras Griegas … και θα δείτε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s